Medialaan video player

Een universele  player voor alle Medialaan websites

De briefing

Ontwerp de web player voor video volledig opnieuw. Zorg dat we de nieuwe player voor al onze merken kunnen gebruiken. We willen dat mensen op al onze websites een consistente en gebruiksvriendelijke kijkervaring hebben.

De uitdagingen

Alleen voor websites

De nieuwe player zal enkel op de Medialaan websites gebruikt worden en niet in de native apps. Hoewel er tot vandaag geen video content beschikbaar is op mobiele toestellen, moest de player wel klaar zijn om een gebruiksvriendelijke kijkervaring aan te bieden op alle type schermen, groot of klein, click of touch.

Voor alle merken

De ambitie met de nieuwe player is om de gebruiker een consistente gebruikerservaring te geven over alle Medialaanmerken heen. En dit zonder de merkidentiteit van de individuele merken naar achter te duwen.

Het designtraject

Lean & mean

De functionaliteiten van de video player waren gekend. Het kwam er op neer om de basics goed te krijgen. Gaandeweg werden adhv uitzonderingen en technische beperkingen functionaliteiten toegevoegd en verfijnd. De video player is een product dat nooit af is, maar constant zal evolueren en verbeteren ipv te verouderen.

Meer dan alleen een video player

Digital Product Guide

De nieuwe video player is volledig gedocumenteerd in een Digital Product Guide. Zo zorgt PlayCo dat het project team alles vindt om de player zelf verder te ontwikkelen en te implementeren.

Design Guidelines

De richtlijnen om de player verder te verfijnen en uit te breiden naar verschillende merken zijn beschreven in de design guidelines. Zo is het voor iedereen 100% duidelijk wat er wel en niet mag veranderen naargelang het merk.

Cases

Elke state van de player (gepauzeerd, loading error, share scherm, etc…) is gedocumenteerd en beschreven. Zo kan iedereen raadplegen uit welke elementen het scherm is opgebouwd.

Assets

Van alle individuele elementen is apart beschreven hoe ze zijn ontworpen en hoe ze zich moeten gedragen in verschillende omstandigheden. Zo zorgen we voor een consistente ervaring over alle merken en toestellen heen.

Sticker sheet

Alle elementen (icons, buttons, typografie, timelines) zijn gebundeld in een sticker sheet per merk. Zo heeft het team een overzicht van alle bouwstenen van de player. Elk merk heeft zijn eigen sticker sheet die een eigen visuele styling heeft.

Alle bestanden van iconen, lettertypes, sticker sheets, design files, etc… staan gecentraliseerd op de Digital Product Guide. Zo kan iedereen altijd werken met de meest recente versie van het ontwerp.

Resultaat

Door deze aanpak kon Medialaan heel snel verschillende merken bedienen met de nieuwe video player. Het project team kan gemakkelijk zelfstandig verder werken en externe partners betrekken zonder veel tijd te verliezen met overdracht van kennis.

In een eerste fase rolt Medialaan de nieuwe videoplayer uit op vtm.be, q2.be en atthefestivals.be. De andere websites zullen later volgen.

Ben je deze case met je iphone of je ipad aan het lezen?
De video player zal niet werken. Medialaan ondersteunt geen video via web op iOS (wel via hun mobile apps).

vtm.be

q2.be

atthefestivals.be

Quote van de klant

Met PlayCo samenwerken heeft veel weg van goeie UX: snel, efficiënt en transparant. Officieel fan!

Jonas Delnoy - Teamlead PM & Development bij Medialaan